Het verbaast me altijd weer dat veel gelovigen zich nog steeds bezighouden met het Oude Testament. Ook wel het Eerste Verbond genoemd, het verbond van God met het Joodse Volk door Mozes en de daaruit voortvloeiende Tenach (deze omvat o.a. de boeken met alle ge- en verboden van God, zoals de bekende 10 geboden). Ook Abraham, Isaac en Jakob, de aartsvaderen van het Joodse volk, zijn nog prominent aanwezig in veel preken in een doorsnee kerk.

Begrijp me niet verkeerd: je moet je geschiedenis kennen om het heden te begrijpen. Niets is toevallig, gebeurtenissen werpen hun schaduw vaak vooruit. Het Oude Verbond gaat over het Beloofde Land, het land wat God belooft aan zijn volk. Vijandige volken die het land omringden of bedreigden en onreine rituelen erop nahielden, daar werd de strijd mee aangegaan. Het Oude Verbond gaat ook over de relatie die God zoekt met wie Hem liefhebben, er staan prachtige boeken in zoals Daniel, Samuel, Hooglied, Psalmen, Spreuken of Prediker. Er is veel inspiratie uit te halen en het geeft zicht op de geschiedenis van het joodse volk.

En dan komt uit hetzelfde volk de Messias voort, Jezus. En dan start een nieuw verbond, het Tweede Verbond ook bekend als het Evangelie en het Nieuwe Testament.

Het goede nieuws van Jezus vertegenwoordigt het Nieuwe Verbond wat God aangaat met wie dit willen aannemen. Het is een boodschap van (naasten) liefde, vergeving en vrede. Hij verwerpt het Oude Verbond niet, maar wijst een nieuwe weg, een andere weg. Het bidden voor je vijanden en je rechterwang toekeren, is een boodschap waar ook vandaag veel mensen moeite mee hebben. We starten liever een oorlog of gaan een conflict aan. Jezus was zeker geen doetje, Hij confronteerde mensen en nam geen blad voor zijn mond, dit mogen wie Hem volgen ook niet doen. Onrecht moet benoemd worden en wegkijken is geen optie. Jezus is niet voor niets naar het kruis gedreven, al heeft God dit ten goede laten meewerken …

Mensen die zeggen te geloven in Jezus, zouden het Nieuwe Testament, de nieuwe ‘afspraak’ van God met wie Hem liefhebben, moeten verkiezen boven het Oude Verbond. Dan krijg je ook geen vermenging en dubbelhartigheid. Wie het Oude Testament nog steeds heel belangrijk vindt, gelooft vaak ook in oorlog en politiek als mogelijk antwoord op hedendaagse dilemma’s. Maar rabbi Jezus heeft dit nooit aangemoedigd of onderwezen: Hij geeft aan dat zijn rijk niet van deze wereld is. We zijn wel in de wereld maar niet van de wereld. Als je dat begrijpt en tot je laat doordringen, dan pas dan kan de boodschap van liefde en vergeving wortel schieten in deze wereld vol conflict en haat. Haat verdrijft nooit haat. En alleen licht verdrijft de duisternis.

Desk, Boek, Kaars, Klok, Tafel, Studie
(foto Pixabay)