Bekering is een woord wat je o.a. in de Bijbel leest of in de gemeente hoort. En dan nog is het de vraag of het woord helemaal begrepen wordt.

Johannes de Doper, de neef van Jezus die de weg voorbereidde voor Jezus, riep op tot bekering. Hij zei mensen dat ze zich af moest keren van hun oude leven en zich laten dopen als teken van nieuw leven. Jezus roept ook tot bekering want ‘het koninkrijk van God is nabij’.

Bekeren houdt in dat je inziet dat jouw leven en jouw ideeën, zonder God nergens toe leiden.  Dat hoeft geen leven te zijn wat gekenmerkt wordt door grote drama’s zoals moord, doodslag, drank- en drugsgebruik, overspel, leugens en ga zo maar door. Het kan wel zijn dat je die achtergrond hebt, maar het hoeft niet.

Met bekeren kom je er eigenlijk en eindelijk achter dat je je geluk niet meer zoekt in de ‘wereld’ maar bij God. Je bent wel in de wereld maar niet meer van de wereld.

Misschien heb je een goedlopende zaak, een gezin en leuke vrienden en kom je erachter dat je aan het einde van de dag doodmoe bent en onvoldaan. Dat je het zat bent om weer uit te kijken naar de zoveelste vakantie om eindelijk tot rust te komen of misschien slikt je wel slaappillen om in slaap te komen. Of kijk je je suf aan Netflix series die wel spannend zijn, maar ook bevestigen dat de wereld heel oppervlakkig kan zijn: het zoveelste drugs -, drank -, misdaad – of overspel -plot.

Het kan zijn dat je heel creatief bent en altijd op zoek naar een doorbraak in jouw werk, maar je merkt dat je vastloopt en het eigenlijk niet meer trekt om in de ochtend vroeg op te staan en te merken dat je creativiteit nergens meer toe leidt dan in een krampachtig schilderen, schrijven of wat je ook maar doet als creatief beroep. Je voelt je leeg.

Misschien zie je er heel goed uit en moet je dit constant op peil houden door naar de sportschool te gaan (waar op zich overigens niets mis mee is), de nieuwste kleding te kopen en je zelf constant te vergelijken met anderen. Je uiterlijk is je handelsmerk geworden maar innerlijk voel je niets, je bent een mooie huls.

Het kan ook zijn dat je een diepe haat ervaart naar mensen om je heen door een vervelende ervaring op je werk of in je jeugd. Je kunt het niet van je afzetten en voelt je er soms door verteerd. Je gaat jezelf ook haten.

En dan kom je een keer in een kerk waar je bent uitgenodigd of je bent in je kamer en bidt in de stilte van je hart tot God en je ervaart opeens een diepe vrede en rust. Alles valt van je af en je weet dat je er niet meer alleen voor staat, dat dit ook nooit zo is geweest maar dat je dit wel dacht. Eindelijk ervaar je de liefde van God omdat je dit toestaat, eraan durft over te geven. Sommige mensen hebben weer andere ervaringen: een fel licht, een warme deken die ze omhult, overweldigende liefde. Het is allemaal een onderdeel van het hele proces van bekering.

Na zo’n ervaring kan het zijn dat je doorgaat op je oude weg, het was leuk maar het schiet geen wortel in je, je wordt weer in beslag genomen door jezelf, maar het kan ook zijn dat je inziet dat je het helemaal anders wilt gaan doen en God om leiding vraagt. Dit proces kan weken, maanden duren maar een echte bekering is eenmalig met een levenslange uitwerking. Je gaat van inzicht naar inzicht. De liefde van God transformeert je van binnenuit.

Bekering betekent niet dat alles in je leven vanaf dat moment goed gaat. Ik zelf maakte de grootste drama’s mee na mijn bekering -o.a. mijn broer overleed- maar wat was ik dankbaar dat ik bekeerd was, want hoe had ik hiermee omgegaan als ik niet bekeerd was? Nu voelde ik dat ik er niet alleen voor stond dat ik in mijn binnenkamer God om hulp kon vragen en Jezus troostte mij.

Het leven na je bekering gaat gewoon door maar het staat nu in een heel ander licht. De wereld houdt ons voor dat we succesvol moeten zijn, geld moeten hebben, perfect moeten zijn, anders is er geen hoop. Bij God valt dit alles weg, je mag zijn zoals je bent, zijn kind en je verandert langzaam maar zeker in de persoon die je bestemd was te zijn. Je wordt rustiger, zachter, eenvoudiger en vreugdevol zonder dat dit een reden hoeft te hebben.

Wil dit zeggen dat kinderen van God niet succesvol mogen zijn of kunnen zijn? Natuurlijk wel, maar dit is niet waar het om gaat. Als je succes wegvalt, dan ben je niet ineens een hulpeloos wrak die naar de drank grijpt maar dank je God voor wat je hebt mogen meemaken en ga je verder. Succes en verlies zijn inherent aan het leven en dat accepteer je. De wereld is niet perfect. Maar de mensen die erin leven kunnen haar wel mooier maken als ze innerlijk veranderd zijn.