Het was deze week chaos in de wereld, eigenlijk is het nooit anders geweest. De terreur kwam nu wel heel dichtbij, in Brussel werden mensen lafhartig uit het leven gerukt tijdens hun reis in de metro op weg naar werk, studie of misschien wel vrouw/man en kinderen.

Op de luchthaven eenzelfde tragedie, mensen die wachten op hun vlucht misschien om na lange tijd eindelijk weer naar huis terug te keren, te vliegen naar een eindbestemming in de zon of op zakenreis. Dat alles werd in een keer weggevaagd door een misselijkmakende en vernietigende explosie.

Er volgen analyses, de bewaking wordt opgeschroefd. Mensen hebben allemaal een mening en de nabestaanden van de slachtoffers rouwen vaak in anonieme stilte.

Het lijkt of er nergens zekerheid is, niet in een wereld die zo wordt verdeeld in ‘goed en kwaad’ in ‘wij en zij’ of ’the good and bad guys’.

Het heeft geen zin om de vinger te blijven wijzen als regeringen en volken oorlog blijven goedkeuren en er voor wegkijken dat ergens anders in de wereld, gezinnen uiteen gerukt worden door bombardementen.

Agressie is er niet alleen op een vliegveld of metro door een paar losgeslagen gasten, die nergens voor terugdeinzen. Agressie is er ook als mensen hun eigen gelijk, geloof of godsdienst ‘superieur’ vinden. Anderen marginaliseren om afkomst, kleur of ras. Die agressie is overal en vaak onderhuids. Neem het voorbeeld van iemand die een baan niet krijgt omdat hij een te ‘exotische’ achternaam heeft of ’te oud’ is.

De excessen van agressie uiten zich op dit soort duistere dagen waarin alles lijkt samengebald en tot een letterlijke explosie leidt.

Rust en vrede kan je niet afdwingen met bommen en haat. Het begint altijd bij onszelf en in onszelf. Wie zijn we werkelijk? Willen we wel vrede of is dit slechts een idee? Nemen we onszelf in de maling …

Jezus was een pacifist. Hij sprak niet over oorlog want ‘zijn rijk is niet van deze wereld’. Wel waarschuwde hij dat wie “leeft met het zwaard, zal omkomen door het zwaard.” Ergens anders zegt Hij dat hij het zwaard brengt en geen vrede, hiermee doelde hij op de verdeeldheid die het evangelie tussen mensen veroorzaakt, zelfs binnen families zullen mensen zich keren tegen de Jezus-gelovige wat verdeeldheid geeft, maar het is dus geen oproep tot geweld. Anders was Hij een andere weg gegaan van politiek, was hij een zeloot geweest (iemand die zich met geweld verzette tegen de Romeinen) of had hij geloofd in een wereldlijk koningschap, of was hij gevlucht voor zijn lot van het kruis, maar niets van dat alles …

Hij riep op tot vrede tot de naaste en te bidden voor de vijand. Woorden die misschien voor veel mensen heel onwerkelijk klinken maar nog steeds niet ingeboet hebben aan kracht. Waarin zoek jij je vrede?