Er gaat een verhaal van een man die van God de opdracht krijgt om een glas water voor Hem te halen. De man zegt natuurlijk ‘ja’ en gaat op pad. Onderweg komt hij een vrouw tegen, trouwt, krijgt kinderen gaat door de ‘motions’ van het leven … en ineens herinnert hij zich zijn belofte aan God, dat glas water!

Zo gaat dat ook in ons dagelijks leven. Je voelt je helemaal verbonden met God, houdt stille tijd, leest de Bijbel, gaat naar de kerk, doet je best om gehoorzaam te zijn, de heilige Geest de ruimte te geven. En dan opeens neemt het leven zijn loop met je …

Je raakt gestrest door je studie of door die veeleisende baan of die draak van een manager, die ouder wordende vader of moeder die steeds meer een beroep op je doet, dat kind wat opeens lijkt te veranderen in een onpersoonlijk ‘monster’ en niet meer tegen je opkijkt en niet meer alles van je aanneemt maar zijn of haar eigen weg gaat. En dan maar hopen dat het niet de verkeerde weg is.

En dan de andere verleidingen die er zijn; die leuke film, dat blousje toch even scoren -de zoveelste-, nog een vakantie … en die auto, moet die niet een keer vervangen worden …

Dan nog de verborgen en duistere verleidingen: niet stoppen met roken, blijven drinken, foute sites … een mens is soms niet meer dan de som van een hoop foute beslissingen. En ieder weet voor zichzelf welke dat zijn … ons hart liegt niet.

Tot we ons weer op de klippen van het leven aangespoeld vinden, moe en bezwaard als een leeggelopen fietsband. Met de heldere ingeving ‘dit is niet wat ik met God heb afgesproken’.

Je krabbelt terug op de schoot van God, neemt de tijd om in het reine te komen met jezelf en de ander maar vooral met Hem, want daaruit leef je, begrijp je dat het allemaal begint en eindigt. Er is weer sprake van een loutering, onze ziel reinigt zich, opnieuw. Wordt weer gevuld met liefde en zuiverheid, met de heilige Geest. We worden weer het kind van de Vader.

Het is ongelooflijk hoe God ons weer opneemt in zijn genade, al is die nooit goedkoop. Uiteindelijk kom je terug met dat glas water en zal God waarschijnlijk zeggen dat hij dit niet van je nodig had maar gewoon wilde weten of je klaar was voor de volgende stap …

Leestip: het prachtige deuterocanonieke boek Jezus Sirach met ongelooflijk veel wijsheid en inzichten in het dagelijks leven.