Vakantie is heerlijk en wordt door iedereen natuurlijk anders ingevuld. Heb je veel te besteden, dan ga je misschien naar een ver land, en anders iets dichterbij en reis je met de auto, trein of fiets. Of mensen blijven thuis en genieten van vakantie in eigen land. Waar overigens niets mis mee is, als het weer meezit.

We waren onlangs in Griekenland en dan niet op een bekend eiland zoals Rhodos maar op een heerlijk rustig stukje schiereiland met een klein strand, een handjevol toeristen en een slaperig dorpje waar ik iedere ochtend naar de bakker liep, de plaatselijke hond begroette en de zon het helder blauwe water al bescheen en prachtige bergen afstaken tegen een strakblauwe hemel. Echt een stukje hemel op aarde.

Van ‘Grexit’ niets gemerkt behalve dat mensen die er onder lijden, vooral de man-van- de-straat is: de bakker, het souvenirwinkeltje, de restaurants, en dat die van goede wil zijn en het liefst willen dat alles weer ‘normaal’ wordt. Na ons bezoek aan dit land, wat zoveel moois te bieden heeft, hadden we meer begrip voor het volk wat zucht onder de foute beslissingen van voorgaande regeringen.

Wat me trof is de openlijke belevenis van godsdienst. De Grieken hebben een Grieks-Orthodoxe kerk. Wat niet wil zeggen dat alle Grieken erg godsdienstig zijn. Geboorte, trouw en rouw worden doorgaans wel door de kerk begeleid.

Op straat vond ik naast de kerk een prachtig kapelletje, meer een overdekt altaar met geschilderde iconen, kaarsjes en de rust om daar even een gebed te laten opgaan. Hier in Nederland vind je in het zuiden nog wel wat altaartjes maar hoe noordelijker je komt, hoe meer godsdienst is geregeld in vaste kerktijden, of achter de voordeur. Ik vond het dan ook erg fijn om iedere ochtend naar ‘mijn kapel’ te gaan om te bidden en een kaarsje te branden.

We zijn ook nog naar Keulen geweest, de prachtige Dom had ik nog niet gezien. Het is een van de grootste kathedralen, in gotische stijl gebouwd, van Europa. Er komen mensen uit alle windstreken om het indrukwekkende gebouw van binnen en buiten te bekijken. Het aanzicht van de kathedraal maakt dat je helemaal stil en overweldigd wordt, binnen zie je mooie glas-in-lood taferelen, praalgraven en kan je op verschillende plekken, kaarsjes branden.

In vroeger tijden kwamen pelgrims hier naartoe en de Dom heeft de bombardementen van WO II, overleefd en is trots blijven staan. 90% van Keulen, niet. Ook deze kathedraal heeft dagelijks gebedsdiensten, doopdiensten enz. Het is dus niet alleen maar een toeristische attractie. Als je zin hebt in een klim kan je de zuidtoren beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de stad.

Een bezoek is zeker de moeite waard en leuk te combineren met een dagje shoppen in de binnenstad met mooie winkels en restaurants er zijn ook musea. 4711, de eau de Cologne die iedere oma wel op haar nachtkastje had/heeft staan, komt ook uit deze stad en wordt nog steeds in verschillende winkels, in groot- of kleinverpakking, verkocht zelfs in een opgepimpte versie zodat je die schaamteloos over je heen kan sprayen.

Een ander voordeel van Keulen: het is er ondanks de drukte opvallend relaxt. Mensen lijken meer ontspannen en de discipline en orde waar Duitsers om bekend staan, zullen hier misschien wel mee te maken hebben.