Er zijn gelovigen die vinden dat je niet naar gewelddadige of te spannende films moet kijken, het zou niet stroken met de fijngevoeligheid die we nodig hebben om de heilige Geest bewust te blijven.

En inderdaad de ziel van een mens moet beschermd worden tegen alle onzin die we dagelijks over ons heen krijgen: nieuwsbeelden die totaal verbijsterend zijn, reclames, nietszeggende muziekzenders, tijdschriften die alleen de nadruk leggen op het uiterlijk, talkshows met ’talking heads’ die leeg en ijdel kunnen zijn, vage films en series, porno. Noem maar op. Gelukkig zit er een knop op de tv dus je kan die uitzetten of je gooit ‘m er helemaal uit. Zoals wij al jaren geleden deden.

Toch houd ik van een goede of spannende serie/film op zijn tijd. En ook wel van een goede actiefilm. Films hoeven niet per definitie nietszeggend te zijn of alleen maar ‘plat’ en het kan heerlijk zijn om even helemaal op te gaan in een goed of spannend verhaal. Zoals dat ook gaat met een boek.

Sommige films blijven je bij vanwege het sterke verhaal, andere vergeet je omdat er totaal geen diepte in zat. Weer anderen leren je een les, herinneren je aan iets of roepen diepe emoties op.

American Sniper is een biografische film die wij onlangs zagen. Het gaat over een navy seal (marinier) die in het Amerikaanse leger diende in Irak. Hij was een scherpschutter en zijn doelen miste hij zelden. Op zijn ‘palmares’ staan 160 kills, vijanden die hij moest uitschakelen. Zijn bijnaam werd al snel ‘legend’.
Het verhaal is aangrijpend en toont de verschillende kanten van een oorlog. Zowel in de oorlogssituatie als daarbuiten. Hoe hard en meedogenloos die is en hoeveel pijn en verdriet hiermee gepaard gaan.

Een acteur zegt in de film ‘de vijand is overal’. Waar ik uit begrijp dat het kwaad niet alleen in een oorlog wordt bestreden maar dat het dagelijks om ons heen is. Oorlog is misschien de som van heel veel kwaad maar de oorlog zien we ook dagelijks om ons heen; mensen die met elkaar strijden om wat dan ook, vaak gaat het nergens over, maar clashen een paar ego’s en niemand wil van wijken weten, mensen die hun huis met een vette restschuld moeten verkopen omdat ze hun baan verliezen en geen enkele hulp krijgen van de bank, jongeren die verslaafd raken aan drank of drugs, ouders die zo nodig moeten scheiden ‘omdat ze er genoeg van hebben en wat anders willen’, hun kinderen niet zelden achterlatend in ontreddering en pijn.

Het ‘kwaad’ kent geen begin en einde. Het start bij onszelf, we laten ons er mee in en we leven het uit. Op wat voor manier dan ook. Tenzij we bereid zijn ernaar te kijken, naar ons eigen ‘kwaad’ hoe groot of klein dit ook is. En ermee dealen, zonder eerst een vinger naar de ander te wijzen. Dan verdwijnt het en krijgt het een plek, het is alsof het licht is ontstoken in de duisternis. Misschien als we dit doen, dat er ook een einde komt aan oorlog. Want oorlog is niet meer dan het uitvergroten van de vijand die wij in onszelf niet onder ogen willen zien en daarom des te groter op de ander projecteren …

Zoals Jezus ons ook waarschuwt:’Haal eerst de balk uit je eigen oog, voordat je de splinter bij de ander verwijdert.’

Ik denk dat mijn volgende film een comedy wordt …