Buiten is het winderig en er valt een druppel regen, mensen snellen zich naar de supermarkt. Er staan rijen in winkels alsof die dagen gesloten zullen zijn, terwijl Tweede Paasdag de supermarkt opnieuw spekkoper zal zijn en de deuren opent voor het ‘hongerige’ publiek.

The Passion is door 3,6 miljoen mensen bekeken, het lijdensverhaal van Jezus blijkt een kijkcijfer kanon. De vraag is of mensen worden aangetrokken door dit diep tragische en tegelijk hoopvolle verhaal of dat de artiesten en entourage – leuke popliedjes – de grote aantrekkingskracht zijn. Weer een avondje entertainment maar dan net iets anders. Wie zal er na het zien van The Passion op zijn knieën zijn gegaan om God in zijn hart toe te laten? Om zonden te belijden en om een nieuw leven te beginnen? Misschien een leven zonder drugs, leugens, overspel of gewoon van leegheid en doelloosheid. Ieder mens weet zelf het beste waardoor hij getrokken wordt door de liefde van God, door het kruis. Het zou interessant zijn als de EO daar eens wat research naar doet zodat ze weet wat haar inspanningen genereren ….

Jezus is voor velen een merk geworden. De een plakt er het label op van ‘onvoorwaardelijke’ liefde, de ander het lijden, weer een ander ziet in hem de Joodse rabbi, of een hippie avant-le-lettre.

Mensen vergeten dat het Evangelie nog steeds boekdelen spreekt en dat Jezus daarin zichzelf verklaart. Als messias, Zoon van God, Redder, de opgestane. En ook gewoon als wijsheidsleraar die de hele joodse manier van denken op zijn kop zette, er een andere lading aan gaf, nieuwe betekenis aan gaf.
Hij was mild en liefdevol maar wordt niet voor niets de Leeuw van Juda genoemd. Vaak heeft Jezus het over de hel en het oordeel …

Wat is er gebeurt met de kerken die ‘recht in de leer’ zijn? Of is dit nooit het geval geweest, gezien het oneindig aantal scheuringen en net zo onoverzichtelijke netwerk van kerken en kerkjes allemaal opgaand in hun eigen leerstellingen … niet zelden verblind door macht en onneembaar door een onverzettelijke hiërarchie.
Is dit wat Jezus zou hebben gewild? Of heeft bedoeld?

Gebruik deze Pasen om in het evangelie te duiken, stil te staan bij dit wonderlijke verhaal wat niet zo maar te bevatten is maar nog steeds wordt verteld en haar uitwerking heeft in vele levens.
Een verhaal van hoop en liefde en wat doen jij en ik ermee?