Er is grote ophef ontstaan door een anti-islam filmpje van Amerikaanse makelij wat door een aantal amateurs in elkaar is gedraaid.
In Libiƫ is de Amerikaanse ambassadeur erom vermoord. En in landen waar de oproep om iedereen die tegen de islam is een kopje kleiner te maken letterlijk wordt genomen, is de haat tegen Amerika opnieuw aangewakkerd. Dat bij dit soort protesten mensen het leven laten, wordt blijkbaar gezien als collateral damage.

Jezus is vaak object van milde of agressieve spot. Zijn veronderstelde beeltenis vind je op allerlei prullaria en op verschillende manieren: als verwarde hippie, met een joint in zijn hand, als crimineel, homo of met sterretjes in zijn ogen. Hij heeft zelfs gefigureerd in South Park, de makers zagen ervan af om de profeet Mohammed op te laten treden, uit angst voor bedreigingen en repressailes, maar Jezus, ach dat kan wel …

Waarom wordt er zo laconiek omgegaan met het bespotten van Jezus of het christelijk geloof? Een van de redenen is dat volgelingen van Jezus er niet meteen op losslaan, de oorlog verklaren of de confrontatie zoeken. Jezus roept namelijk op om te bidden voor je vijanden, te zegenen wie jou vervloeken en de rechterwang toe te keren. Kortom: kies voor vrede.

Moet het dan maar ‘normaal’ gevonden worden als Jezus wordt gehoond en bespot en sommige mensen het heel vanzelfsprekend vinden om hun smerigheid op hem te projecteren? Nee, maar het herinnert wel aan wat Hij zei toen hij aan het kruis hing en sommige mensen aan de voet hem bespotten: “Vader, vergeef hen, want ze weten niet wat ze doen.”